Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/525-3623

TETŐTÉR HŐSZIGETELÉSE BELÜLRŐL

Tetőterünk a téli és nyári hónapokban egyaránt szinte elviselhetetlen hőmérséklettel rendelkezhet, ha rosszul vagy egyáltalán nem szigeteljük azt.

Sajnos a régebben (20-30-40 éve) épült házak esetében az is előfordulhat, hogy csak egy 5cm-es (vagy semmilyen) hőszigetelést építettek be. A ház vásárlásakor általában nem tudjuk ellenőrizni ezt, bár a 2012. január 1-től hatályos jogszabályok szerint már kötelező adás-vételkor a hőenergetikai felmérést elvégeztetni, azonban ez csak arra elég, hogy megtudjuk, a rendeletben megfogalmazott értékeknek megfelel-e vagy sem, az adott épület. A fekete leves akkor jöhet, amikor az első fűtési szezon alkalmával, borsos gázszámlával vagy fokozott tüzelőanyag felhasználással találkozunk. Mivel a tetőtér a második legkomolyabb hőveszteséget okozó felület a házon (átlagosan 20-25%), így rengeteget spórolhatunk annak hőszigetelésével.

Először tisztázzuk, hogy mi lesz az adott terület funkciója.

Padlástér
Ha olyan padlásteret kívánunk kialakítani, amelyet terhelni szeretnénk (tárolunk rajta, vagy gyakran járkálunk fent), akkor terhelhető, lépésálló hőszigetelést kell alkalmaznunk.
Ha padlásterünket nem fogjuk terhelni, akkor a szigetelését ugyan abból az anyagból oldhatjuk meg, mint amit a tetőtér beépítésnél is használunk. A különböző gyapotfajták alkalmazása az, amely a legjobb eredményt hozhatja. A kőzetgyapot mellett, üveggyapotot is használhatunk. Ezek tekercses és táblásított formában is kaphatók.

Lakott tetőtér
A lakott tetőtérben más követelményeknek kell megfelelnie a szigetelésnek is természetesen, mint a padlástérben. Ennek rétegrendje az alábbi:

tetoter-burkolatok

A tetőfedés (agyag- vagy betoncserép) alatt légrést kell hagyni, hogy a tető kiszellőzhessen megfelelően. A páraáteresztő fólia alatt, a szarufák között kell elhelyezni a hőszigetelést, amelynél ajánlott legalább 15 centiméter kőzetgyapot szigetelést elhelyezni.

A táblás hőszigetelés több okból is előnyösebb, a tekercsesnél. Előnyei:

  • egyszerűbb a bedolgozása a szarufák közé (egyszerűbben beszabható, könnyen elhelyezhető), ezáltal gyorsabb a kivitelezés.
  • hosszú távon sem fog összerogyni, így nem alakulnak ki rések a szigetelésben. Táblás voltából fakadóan azonban nem is hajlítható, így a hajlatoknál túl kell lógatni a szigetelőanyagot, míg a tekercses szigetelésnél rá lehet hajtani azt az ellendarabra.

Ha a választott vastagságú szigetelés nagyobb, mint a szarufák vastagsága, akkor mindenképpen lécezéssel meg kell növelni a szarufák vastagságát, mivel a hőszigetelés hatékonyságát drasztikusan rontja annak összenyomása.

A hőszigetelést egyébként táblás anyagnál egyszerűen a szarufák közé szoríthatjuk, vagy kötöző drót használatával rögzíthetjük. A tekercses anyagot mindenképpen rögzítenünk kell kötöző dróttal is, lecsúszás ellen.

Józan-tipp: lehetőség szerint rozsdamentes (horganyzott) kötöző drótot használjunk, így a fém korrózióját is kiküszöbölhetjük. A hagyományos dróthuzal és a horganyzott drót  között árban nincs olyan nagy különbség (néhány 100 Ft / tekercs), hogy ne érné meg. 

A hőszigetelést egy réteg párazáró (hőtükrös) fóliával kell lezárni, különben a szoba és a szigetelés közé lecsapódó pára már rövidtávon is károsíthatja a szigetelést. Egyébként a modern hőtükrös fóliák már néhány százaléknyi plusz hőmegtakarítást is jelentenek.

Ezt kell majd burkolnunk belülről valamilyen anyaggal, például gipszkarton vagy lambéria, majd gipszkarton esetében a festés, vagy a tapétázás a végső felület.

Józan-tipp: Ha gipszkarton álmennyezetet készítünk és beépíthető halogén spot lámpákat is el akarunk benne helyezni, akkor vigyázzunk, hogy a szigetelés és az álmennyezet között legalább 50 cm helyet hagyjunk, mivel a fokozott hőtermeléstől a hőszigetelés károsodhat, esetleg az álmennyezet ki is gyulladhat!