Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/525-3623

MIÉRT KEZDJÜK A HŐSZIGETELÉST A FALAKNÁL?

Ha családi házunk energiamegtakarító beruházásán gondolkodunk, a teljesség igénye nélkül a következőket érdemes áttekintenünk:

  • Használjuk a tetőteret, vagy tervezzük használatát?
  • Korszerű-e tető szigetelése, vagy van-e a cserép alatt egyáltalán szigetelés? Kell-e?
  • Milyen a fejünk feletti és a lábunk alatti födém, aljzat állapota? Szigetelt-e vagy nem?
  • Milyen a falazat anyaga, és külső vakolatának állapota?
  • Milyen a falban található nyílászárók állapota?
  • Milyen állapotban van az épületben található gépészet – fűtési, vízvételi berendezések mennyire felelnek meg a mai elvárásoknak? És nekünk?

Természetesen nem lehet megdönthetetlenül kijelenteni, hogy a legnagyobb megtakarítást akkor fogjuk elérni, ha a falakat hőszigeteljük, hiszen ezt háza, családja válogatja. Ám ha 22-23 C fokban is „didergünk” házunk falai között, nem érezzük magunkat télen komfortosan, annak nem biztos, hogy kizárólag fázósságunk az oka.

Ugyanakkor 1 C fokos hőmérsékletcsökkentés – bizonyos körülmények között – akár 6 %-os költségmegtakarítást is eredményezhet, így nem mindegy, hogy 20 vagy 21 C fokban érezzük jól magunkat.

Szóval családja és családi igénye válogatja, hogy a tetőtér szigetelésével kezdjük vagy a homlokzattal. Előbbi esetén a ráfordítás feltehetőleg kisebb, mint egy teljes homlokzati hőszigetelés bekerülési költsége – már csak a felületek nagysága közötti különbség miatt is – ám utóbbi többet is hoz a konyhára.

Legyen kevesebb a fűtésszámlánk, akár már az első téli hónapban, érezzük magunkat komfortosabban a falak hőszigetelése után, akár azonos hőfokon, mint korábban?

Hogyan lehetséges ez?

Egy adott helyiség hőmérsékleti értékei csak akkor biztosítják a kellemes komfortérzetet, azaz, hogy jól érezzük magunkat, ha a környező falazat hőmérséklete, a levegő relatív nedvessége és a légmozgás a helyiségben bizonyos értékhatáron belül van.

Egy 20°C-os helyiség hőmérséklete akkor biztosít kellemes közérzetet, ha a falazat hőmérséklete 18-20°C között van, a relatív légnedvesség tartalma 35-70% és a levegőáramlás 0 m/s.

Ez elég tudományosan hangzik, de mit is mit jelent mindez?

Bizonyított tény, hogy azonos hőmérsékleten kevéssé érezzük magunkat komfortosan, ha hidegek a falak, így a falak hőszigetelésével egyrészt kevesebbet kell azért fizessünk, hogy azonos hőmérsékletet biztosítsunk a családnak, de még jobban is fogjuk magunkat érezni.

Vissza a tudományhoz – hasonlítsunk össze két falszerkezetet röviden

  • A nem hőszigetelt fal esetén a bal oldali főfokesési görbe azt mutatja, hogy télen a falazat egy része (kb. harmada) a negatív hőmérsékleti tartományba eshet. Emiatt a fal hőtároló képessége is csökken. A falszerkezetben káros feszültségek alakulhatnak ki, amelyek az épület élettartamát csökkentik.
  • Hőszigetelés alkalmazásával, – jobb oldali fal – a szigetelés vastagságától függően a falszerkezet teljes vastagságával a pozitív hőmérsékleti tartományban helyezkedik el. A helyiség felfűtése ugyan lassabb, mivel a falat is fel kell fűteni, de ezt követően annak hőtároló képessége kihasználható (kisebb hőingadozás). Továbbá a falszerkezet belső felületi hőmérséklete magasabb lesz, így jobb hőérzetet biztosít.

falszerkezet-osszehasonlitasa

Még egy érv a környzetvédelemre fogékonyak számára

Környezetünkben a legtöbb energiát az ipar után az épületek fogyasztják, kézenfekvő tehát, hogy az épületek hőszigetelésével nagymértékben csökkenthetjük az energiafelhasználást.

Az épületek hőveszteségének jelentős része – ez akár több mint 30% is lehet – a falszerkezeten át távozik. A hőszigetelés előnyös hatásai nemcsak télen, a fűtési költségek megtakarításában jelentkeznek, hanem nyáron, a kellemes belső klíma biztosításával is.

A szerkezetek fokozott hőszigetelésével tehát nem csak fűtésre, de hűtésre felhasznált energia mennyiségét is csökkenthetjük, így a kibocsátott káros anyag mennyiségére is hatással lehetünk.

Így mi mindannyian tehetünk a környezetünkért, a természet megóvásáért.

Forrás: A cikk az Energiaklub tanulmányainak eredményeit vette alapul.