Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/525-3623

DIREKTFÜGGESZTŐVEL SZERELT GIPSZKARTON ÁLMENNYEZET SZERELÉSE

A direktfüggesztővel szerelt álmennyezet olyan álmennyezet, amelynél az álmennyezet tartószerkezetét jelentő CD-profilokat a közvetlenül a mennyezetre szerelt direktfüggesztőkhöz csavarozzuk.

1. A falon kijelöljük az álmennyezet síkját. Mivel az alapszerkezet helyét jelöljük be, figyelembe kell venni a lapburkolat vastagságát is.
2. Zsinór vagy az egyik profil és vízmérték segítségével valamennyi falra feljelöljük az álmennyezet kerületét.
3. A helyiség körítő falaira felszereljük az UD gipszkarton profilokat, melyeket a rögzítés előtt a csatlakozó szivacscsíkkal láttunk el. Az UD gipszkarton profilokat műanyag beütő dűbelekkel, vagy a fal anyagától függően egyéb rögzítő eszköz segítségével rögzítjük a falra.
A rögzítési pontok maximális távolsága 800 mm. Az első rögzítési pont távolsága a szoba sarkától maximum 200 mm lehet.
4. Kimérjük a direktfüggesztők helyét. A direktfüggesztőket úgy helyezzük el, hogy egymástól való távolságuk a CD gipszkarton profilok hosszirányában maximum 1000 mm, merőleges irányban egymástól mért távolságuk pedig maximum 400 mm legyen. Tehát a CD gipszkarton profilok egymástól mért tengelytávolsága maximum 400 mm lesz. A szélső CDprofil faltól mért távolsága maximum 150 mm, a szélső direktfüggesztő faltól mért távolsága maximum 1000 mm lesz. Ezáltal a felfüggesztő pántok 0,4 x 1 m-es hálót alkotnak.
5. Az álmennyezet felfüggesztését vagy 1 db fém beütőékkel, vagy fa födém esetén 2 db lapos fejű facsavarral végezzük. Az álmennyezet teherhordó elemeit tilos műanyag beütő dűbellel rögzíteni. Más típusú mennyezetek esetén a felfüggesztést egyéb rögzítő eszközökkel kell megoldani. Amennyiben magasabb hangszigetelési igényeink vannak, a direktfüggesztőket csatlakozó szivacscsíkkal látjuk el.
6–7. A CD gipszkarton profilokat az UD gipszkarton profilokba toljuk, és oldalról a direktfüggesztőkhöz csavarozzuk őket egy pár Opel lemezcsavar segítségével. A CD-profilokat hosszirányban a CD profil toldó elemek segítségével toldhatjuk. A szomszédos CD profilok csatlakozásait minimum egy lap szélességével (1200 mm-rel) eltoljuk.

8. Rögzítjük a 12,5 mm vastag gipszkarton lapokat. A lapokat gyorsépítő csavarok segítségével 17 cm-ként a CD gipszkarton profilokhoz rögzítjük. NEM SZABAD a lapokat az UD gipszkarton profilokhoz csavarozni! A lapokat mindig a CD-profilokra merőlegesen helyezzük el. A rövidebb oldalak csatlakozásainak mindig a CD profilokra kell esni, és felszerelés előtt ezeket ez éleket fózolni kell. A szomszédos gipszkarton lapok rövidebb élei között keletkezett hézagokat legalább egy CD profillal el kell tolni annak érdekében, hogy elkerüljük a kereszt alakú hézagok kialakulását.
9. Elvégezzük a hézagolást, illetve elgletteljük a csavarok fejét.
Megjegyzés:
Álmennyezethez gipszkarton falat csak akkor csatlakoztatunk, ha az alábbi ábra szerint jártunk el.
Tehát az álmennyezeti CD profil függesztése min. 1 mm lemezacéllal kimerevített és a válaszfaltól max. 100 mm a távolsága. A felső UW profilt az álmennyezet borításán keresztül 19 mm-es lemezcsavarral rögzítjük a CD profilhoz.
Az UW profilra felragasztjuk az csatlakozó szivacscsíkot.
A másik, akusztikai és statikai szempontból is jobb megoldás, ha a gipszkarton válaszfalat visszük fel a teherhordó födémig, és az álmennyezetet rögzítjük a gipszkarton falhoz.